Στην ερώτηση “τι μπορούμε να κάνουμε τις ώρες που περνάμε στο σπίτι;” δίνεται μια ενδιαφέρουσα απάντηση από τις εφαρμογές ανοικτού λογισμικού Stellarium και Celestia. Οι δύο εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μαθησιακά περιβάλλοντα για τη διδασκαλία στοιχείων αστρονομίας αλλά ως μια διέξοδος για να παρατηρήσει κανείς τον ουρανό από την οθόνη του υπολογιστή.
Stellarium
Το Stellarium είναι μια πλήρως εξελληνισμένη εφαρμογή λογισμικού ανοιχτού κώδικα, με την οποία μπορεί κανείς να απεικονίσει ρεαλιστικά, σε τρεις διαστάσεις, τον ουρανό με τους αστερισμούς. Είναι ένα 3D πλανητάριο για τον Η/Υ, που εγκαθίσταται σε pc, mac και linux.
Ο χρήστης ορίζει συντεταγμένες και μπορεί να ξεκινήσει την περιήγηση σε περισσότερα από 600.000 άστρα, ενώ υπάρχουν επιπρόσθετοι κατάλογοι 210 εκατομμυρίων άστρων.
Επισκεφθείτε το Stellarium ΕΔΩ.
Celestia
Το Celestia είναι ένα λογισμικό τρισδιάστατης εικονικής αναπαράστασης φαινομένων του σύμπαντος κατάλληλο για την κατανόηση, από παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εννοιών σχετικών με το χώρο και για τη θέση του ανθρώπου στη Γη και το διάστημα.
Μέσω του Celestia ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στο διάστημα και να να ταξιδέψει στον χρόνο. Μπορείτε να τοποθετηθεί έξω από το πλανητικό μας σύστημα και να παρακολουθήσει τους πλανήτες αλλά μπορεί επίσης να θέσει τον χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και να επισκεφθεί όλα τα ιστορικά διαπλανητικά γεγονότα του παρελθόντος.
Επισκεφθείτε το Celestia ΕΔΩ.