Απόψεις: να αφαιρεθεί το ηλικιακό όριο των 45 ετών για τους διαβητικούς
Δημοσιεύουμε άρθρο αναγνώστριάς μας σχετικά με την ΚΥΑ για την επέκταση της διευκόλυνσης ειδικής άδειας για τον COVID-19.
“Προς τον Υπουργό Υγείας κο Βασίλη Κικίλια
ΘΕΜΑ: Επέκταση της διευκόλυνσης ειδικής άδειας για τον COVID-19 και στους διαβητικούς τύπου-1 κάτω των 45 ετών
Κύριε Υπουργέ.
Ο γιος μου είναι 33 ετών, εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία και πάσχει από διαβήτη τύπου 1 (νεανικό διαβήτη) και ως εκ τούτου είναι ινσουλοεξαρτώμενος.
Σύμφωνα με τη προηγούμενη ΚΥΑ είχε συμπεριληφθεί στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον COVID-19 και για την προστασία του είχε πάρει ειδική άδεια.
Με έκπληξή μου διάβασα τη νέα ΚΥΑ με ΦΕΚ 1800 Β’/11.5.2020 με θέμα: «Επέκταση της διευκόλυνσης ειδικής άδειας σε άλλες ευπαθείς ομάδες/αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19» και διαπίστωσα ότι για τους ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν στην προηγούμενη ΚΥΑ με ΦΕΚ 928 Β’ /18.3.2020, υπάρχει «συρρίκνωση» της διευκόλυνσης, γιατί πέραν του αντιεπιστημονικού κριτηρίου «αρρύθμιστος διαβήτης» που υπήρχε και στην προηγούμενη ΚΥΑ, προστέθηκε και το ηλικιακό όριο άνω των 45 ετών.
Θα ήθελα να σταθώ πρώτον στο αντιεπιστημονικό κριτήριο της γλυκαιμικής ρύθμισης. Μα η γλυκαιμική ρύθμιση δεν είναι κάτι το σταθερό και αμετάβλητο. Αντίθετα είναι κάτι ευμετάβλητο που
εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Μία ίωση, το άγχος και διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν εύκολα να διαταράξουν αυτή τη ρύθμιση. Για αυτό ο διαχωρισμός των πασχόντων από διαβήτη χωρίς τεκμηρίωση που αγνοεί τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή αυτών.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ελληνική διαβητολογική εταιρεία και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνια ομοσπονδία σωματείων-συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη) ζήτησαν να αφαιρεθεί ο όρος «αρρύθμιστος» από την ΚΥΑ.
Κυρίως όμως θα ήθελα να σταθώ στο ηλικιακό όριο των 45 ετών που θέτει η νέα ΚΥΑ. Δηλαδή σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ μόνο οι πάσχοντες από διαβήτη άνω των 45 ετών εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες και έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό. Αλήθεια Κύριε Υπουργέ πιστεύετε ότι ο κίνδυνος στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη έναντι του covid 19, είναι υπαρκτός μόνο σε ηλικίες άνω των 45 ετών;
Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, αλλά και σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC και το Ευρωπαϊκό ECDC, τα άτομα με διαβήτη ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό, γιατί ο διαβήτης αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και περιορίζει την επάρκειά του για αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού.
Μάλιστα ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 για δύο λόγους: A. O τύπος αυτός του διαβήτη οφείλεται στην κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Β. Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία με συχνές και μη ελεγχόμενες υπογλυκαιμίες και υπεργλυκαιμίες.
Στηρίζονται αποκλειστικά στην εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα σε ενδεχόμενη νόσηση να απορρυθμίζονται εύκολα και να οδηγούνται σε κέτωση, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή αν εξελιχθεί. Τονίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να παρατηρηθεί και σε ασθενείς με επαρκή γλυκαιμική ρύθμιση.
Δεν είναι δυνατόν οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 (νεανικό διαβήτη) να θεωρούνται ευάλωτη ομάδα και να τους δίνεται η δυνατότητα να εισέρχονται με το 5% στα ΑΕΙ και επίσης να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, αλλά το Υπουργείο Υγείας να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και πολύ περισσότερο την ίδια τη ζωή τους , μη δίνοντάς τους το δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους και να παραμείνουν στο σπίτι για να προστατευτούν.
Κύριε Υπουργέ από την αρχή της πανδημίας εσείς, αλλά και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρας, επίσης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζατε και μάλιστα με πολλή «ζέση» ότι προτεραιότητά σας είναι η προστασία των περισσότερο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, στις οποίες ανήκουν και όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Σας παρακαλώ λοιπόν να αποκαταστήσετε την αδικία, αφαιρώντας από την πρόσφατη ΚΥΑ με ΦΕΚ 1800 Β’/11.5.2020, το ηλικιακό όριο των 45 ετών για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και κυρίως για τους πάσχοντες από νεανικό διαβήτη (τύπου 1) που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή διαβήτη.
Ευχαριστώ”.