Η Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ-Αθλητικού Ομαδικού Χορού κοινοποίησε Δελτίο Τύπου σχετικά με την έγκριση άδειας εισόδου εκπροσώπων της σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Θυμίζουμε πως είχε λάβει διαστάσεις η δημοσίευση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που έδινε τη συγκεκριμένη άδεια στην Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ-Αθλητικού Ομαδικού Χορού (δείτε το σχετικό άρθρο μας ΕΔΩ).
Δελτίο Τύπου
Η Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο διάδοσης του αθλητικού πνεύματος και της ενασχόλησης των νέων παιδιών με τον αθλητισμό, ενέκρινε την είσοδο εκπροσώπων της Ελλληνικής Ομοσπονδίας Τσιρλίντινγκ Αθλητικού Ομαδικού Χορού στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η άδεια αυτή δίνεται ετησίως σε όλες τις Ομοσπονδίες οι οποίες έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δεδομένου ότι η ΕΟΤ – ΑΟΧ έλαβε τη σχετική αναγνώριση τον Ιούνιο 2019, αυτεπάγγελτα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των ομοσπονδιών που δικαιούνται να λάβουν άδεια εισόδου στα σχολεία.
Οι επισκέψεις επιλεγμένων εκπροσώπων της ΕΟΤ – ΑΟΧ σκοπό έχουν να ενημερώσουν τα παιδιά για το άθλημα του τσιρλίντινγκ με αναφορά στην ιστορία του αθλήματος, στον τρόπο διεξαγωγής και τους κανονισμούς, ενώ μπορεί να υπάρξει και βιωματική προσέγγιση με δραστηριότητες προσομοίωσης, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Οι επισκέψεις αυτές θα γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με την παρουσία του εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής και τηρώντας όλους τους κανόνες που προβλέπονται από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η οποία ισχύει για όλα τα αθλήματα.
Σε καμία περίπτωση δε, το τσιρλίντινγκ δεν αντικαθιστά κάποιο άλλο μάθημα, ΟΥΤΕ μπαίνει ως μάθημα στο σχολείο, όπως λανθασμένα έχει επικοινωνηθεί από μερίδα του Τύπου στο ευρύ κοινό.
Τι είναι το τσιρλίντινγκ
Το τσιρλίντινγκ είναι ένα καινούριο άθλημα για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά πολύ διαδεδομένο παγκοσμίως (10.000.000 αθλητές στον κόσμο). Η Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού ΕΟΤ-ΑΟΧ αναγνωρίστηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού 3 Ιουνίου 2019.
Τσιρλίντινγκ – επίσημα αγωνίσματα
- Team Cheerleading All Girls – Ομαδικό Τσιρλίντινγκ μόνο κορίτσια
- Team Cheerleading Coed – Ομαδικό Τσιρλίντινγκ μικτό
- Team Cheer Freestyle Pom – Ομαδικό Τσιρ Ελεύθερο Πομ (μικτό)
- Team Cheer Hip Hop – Ομαδικό Τσιρ Χιπ Χοπ (μικτό)
- Team Cheer Jazz – Ομαδικό Τσιρ Τζαζ (μικτό)
- Double Cheer Freestyle Pom – Ζευγάρι Τσιρ Ελέυθερο Πομ (μικτό)
- Double Cheer Hip Hop – Ζευγάρι Τσιρ Χιπ Χοπ (μικτό)
- Team high Kicks – Ομαδικό Τσιρ Υψηλά Λακτίσματα
Σύντομη ιστορία του τσιρλίντινγκ
Τη δεκαετία του 1880 η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στους αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου του Πρίνστον οδήγησε τους φοιτητές του στην διαμόρφωση μιας αντρικής φοιτικής ομάδας εμψύχωσης – pep club – η οποία είχε ως στόχο την υποστήριξη των ομάδων τους μέσω συνθημάτων και ζητωκραυγών από όλη την ομάδα εμψύχωσης ταυτόχρονα.
Έως το 1889 οι ομάδες εμψύχωσης γηπέδων (pep clubs), οι επευφημίες, οι ζητωκραυγές και ακόμα «τραγούδια μάχης» συνέχισαν να αναπτύσσονται σε πολλά σχολεία και πανεπιστήμια σε όλες τις Η.Π.Α. για να εμπνέουν και να κινητοποιούν τους φιλάθλους τους.
Τα πρώτα 25 χρόνια της ζωής του το Cheerleading ήταν μια αμιγώς αντρική δραστηριότητα. Το 1923 ήταν η χρονιά που το Πανεπιστήμιο της Μιννεσσότα παρουσίασε τις πρώτες γυναίκες cheerleaders στους αθλητικούς του αγώνες.
Παρόλο που γυναίκες συνέχισαν να συμμετέχουν ως τσιρλίντερς σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτείων μετά το 1923, δεν ήταν παρά τη δεκαετία του 1940 που οι γυναίκες έγιναν η πλειοψηφία στις ομάδες τσιρλίντινγκ, σε μια εποχή όπου οι άντρες φοιτητές πανεπιστημίων έφυγαν από τη χώρα για να πολεμήσουν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Λίγο αργότερα οι τσιρλίντερς άρχισαν να προσθέτουν βελτιωμένες τεχνικές και ασκήσεις ώστε να ενεργοποιήσουν τους θεατές στους αγώνες.
Το 1974 ο Τζέφ Ουέμπ ίδρυσε την Παγκόσμια Ένωση Τσιρλίντερς (UCA) για να διδαχτεί υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων σε τσιρλίντερς σε όλες τις Η.Π.Α. Έγινε εισαγωγή των ακροβατικών και των πυραμίδων για να γίνει το cheerleading πιο διασκεδαστικό. Η νέα εποχή για το cheerleading ξεκίνησε.
Το 1980 ο Τζεφ Ουέμπ ίδρυσε τις Παγκόσμιες Χορευτικές Κατασκηνώσεις κατά κύριο λόγο για τις ομάδες Ντριλ (drill teams). To 1990 αυτό έγινε η Παγκόσμια Ένωση Χορού (UDA). Επινόησαν τον όρο «Ομάδες Χορού» ώστε να εκφράζεται καλύτερα το εύρος των στυλ που εκτελούσαν οι αθλήτριες/ές.
Το 1982, η Παγκόσμια Ένωση Τσιρλίντερς και η Παγκόσμια Ένωση Χορού διοργάνωσαν το 1ο εθνικό πρωτάθλημα Τσιρλίντινγκ και χορευτικών ομάδων.
Το 2004, η Αμερικάνικη All Star Ομοσπονδία (USASF) και η Παγκόσμια All Star Ομοσπονδία (IASF) διοργάνωσαν το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cheerleading στο Παγκόσμιο Θέρετρο της Walt Disney.
To 2006, ιδρύθηκε η ICU (Παγκόσμια Ομοσπονδία Cheerleading), η οποία αναγνωρίστηκε από τη SportAccord το 2013, ενώ to 2014 έγινε δεκτή από τη FISU (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού).
Το 2011 παρουσιάστηκε η επίσημη ετήσια έκθεση για την ασφάλεια των αθλημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το Cheerleading να κατατάσσεται ως το 2ο ασφαλέστερο άθλημα, μετά την κολύμβηση.