“Οι ρίζες του καθενός είναι θύλακας εθνικής αυτογνωσίας. Μαζί με τα διδάγματα που αντιπροσωπεύουν μας καθοδηγούν για να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και σθένος τις προκλήσεις των καιρών” ανέφερε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει της εκδήλωσης για τη βράβευση των σχολείων που διακρίθηκαν στον 3ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα “Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον”.
Μιλώντας για τους θεματικούς άξονες του διαγωνισμού ο Υφυπουργός είπε πως καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ξεκινώντας από την ιστορία του Πόντου, περιγράφοντας τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια, τις ενδυμασίες και συνεχίζουν με την ποντιακή διάλεκτο, την Παναγία Σουμελά, την γενοκτονία του προηγούμενου αιώνα και την ζωή των Ποντίων στην Ελλάδα του σήμερα.
Τον διαγωνισμό συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας.
Η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στον 3ο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό “Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον” πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8-11-19 στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Διετές πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
“Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών εργάζεται για να κάνει το φθινόπωρο του 2020 το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο για την διδακτική προσέγγιση του ποντιακού ελληνισμού και, όπως είπε ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Σερρών Ιωάννης Πούλιος, “θα κληθούν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και την ομογένεια ώστε να παρουσιάσουν καλές πρακτικές διδασκαλίας του ποντιακού ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες”.
“Σε συνεννόηση και σε συνεργασία και με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ποντίων Εκπαιδευτικών πάντα υπό την ομπρέλα του ΥΜΑΘ θέλουμε και θα ξεκινήσουμε φέτος να σχεδιάζουμε ένα διετές πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούλιος τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι αυτό.
“Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποιους εκπαιδευτικούς ομίλους διδασκαλίας της ποντιακής σε ένα δίκτυο πενήντα έως εκατό σχολείων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα” τόνισε ο κ. Πούλιος και εξήγησε ότι “στα σχολεία οι μαθητές, προαιρετικά θα διδάσκονται Σάββατο πρωί ή απόγευμα στη διάρκεια ενός δίωρου την ποντιακή διάλεκτο.
Θα δημιουργήσουμε ένα πρώτο δίκτυο πενήντα έως εκατό σχολείων στα οποία θα δοκιμαστεί, ώστε αυτό το πρόγραμμα μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου συνεδρίου για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου να παράξουν αυτά τα αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν να πάμε και στο Υπουργείο Παιδείας και να τους προτείνουμε μια εισαγωγή όλων αυτών των θεματικών πεδίων στα σχολικά εγχειρίδια και στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης”.