Διορισμός όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008
Να διευθετηθεί το ζήτημα των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008, που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της παράλειψης διορισμού τους, ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επανέρχεται στο ζήτημα, καθώς είχε καταθέσει ερώτηση στις 9 Μαΐου 2019 προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, για την οποία δεν έλαβε απάντηση λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Με την παρούσα αναφορά του συνηγορεί στο σχετικό αίτημα του Συντονιστικού της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008 με παράλειψη συμπερίληψης διορισμού τους με αφορμή τον διορισμό των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008.
Σύμφωνα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ με τον Νόμο 4589/2019 να καλέσει για διορισμό επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις, καθώς περιορίζεται μόνο σε όσους προσέφυγαν δικαστικά, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί με υψηλές βαθμολογίες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση της απόφασης, επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 που δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της παράλειψης διορισμού τους, προσφεύγουν ομαδικά για να διεκδικήσουν τον διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση.
Ο κυβερνητικός βουλευτής στην αναφορά του συντάσσεται με τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αδιόριστους εκπαιδευτικούς στην έκκλησή τους. Διαβάστε παρακάτω το υπόμνημα που κατέθεση προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το Συντονιστικό της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008 με παράλειψη διορισμού.
Υπόμνημα προς:
- Κα Νίκη Κεραμέως (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων)
- Κα Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων)
- Κος Βασίλης Διγαλάκης (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων)
Κοινοποίηση:
- Κα Αναστασία Γκίκα (Γενική Γραμματέας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης)
- Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
- Αιρετοί ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ
- Συνήγορος του Πολίτη
- Έντυπα και Ηλεκτρονικά Εκπαιδευτικά Μέσα
Θέμα: «Παράλειψη συμπερίληψης διορισμού επιτυγχόντων Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 με αφορμή τον διορισμό των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008»
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί,
Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας.
Δεχτείτε τις ευχές όλων μας για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας με την ελπίδα ότι θα προσπελάσετε δίκαια όλους τους σκοπέλους του νευραλγικού χώρου της εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα, με το παρόν υπόμνημα, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από την πλευρά του Υπουργείου.
Ιστορικό:
Σύμφωνα με την απόφαση 527/2015 του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του Ν. 3848/2010 περί του διορισμού εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού αντίκεινται στις κατοχυρωμένες από τα άρθρα 4 παρ. 1 και 103 παρ. 7 του Συντάγματος αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Συγκεκριμένα:
Η απόφαση του ΣτΕ Ολ. 527/2015 δέχεται την προτεραιότητα του ΑΣΕΠ και του διενεργούμενου από αυτόν γραπτού διαγωνισμού ως μόνου κριτηρίου για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών, με μόνη εναλλακτική τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων (πάλι όμως υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ), αποκλείοντας οποιοδήποτε άλλο κριτήριο (όπως για παράδειγμα της προϋπηρεσίας, την οποία ναι μεν δέχεται ως κριτήριο διορισμού, όχι όμως ως μοναδικό κριτήριο μόνιμου διορισμού).
Το Συμβούλιο της Επικράτειας, με άλλα λόγια, γνωμοδότησε ότι θα έπρεπε να διορίζεται το 100% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΙΊ και όχι το 60% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από την προϋπηρεσία όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και παράλληλα ότι κάθε άλλος διορισμός, πλην του ΑΣΕΠ, είναι αναξιοκρατικός και αντισυνταγματικός.
Επιπλέον, αντισυνταγματικό κρίθηκε και το ότι πολλοί εκπαιδευτικοί χωρίς επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αλλά και διορίστηκαν στη θέση άλλων που είχαν επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Για παράδειγμα:
Κατά το διάστημα 2009-2014 διορίστηκαν (αντισυνταγματικά) με ποσοστό 40% περίπου 617 νηπιαγωγοί – άρα 617 νηπιαγωγοί που προηγούνταν βαθμολογικά, έχασαν την θέση διορισμού τους.
Το ίδιο συνέβη και σε πολλούς εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έτσι, κάποιοι εκπαιδευτικοί ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας τον αναδρομικό διορισμό τους (μετά την σχετική απόφαση του ΣτΕ το 2015) με δικόγραφο που συνέταξαν με τη συνδρομή δικηγόρων.
Η τότε ηγεσία του Υπουργείου δεν απάντησε. Όμως προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο και δικαιώθηκαν.
Η σημερινή κατάσταση:
Σύμφωνα, με την τροπολογία στον Νόμο 4589/2019, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον μόνιμο διορισμό μόνο όσων επιτυχόντων είχαν προσφύγει δικαστικά μετά την απόφαση του ΣτΕ και δικαιώθηκαν.
Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που προέβησαν σε προσφυγή λόγω του ότι πληροφορήθηκαν για την απόφαση του ΣτΕ, ενώ επιτυχόντες που έδειξαν εμπιστοσύνη στη διαδικασία πρόσληψης από το Υπουργείο Παιδείας, δεν εκλήθησαν να διοριστούν.
Στις 23-4-2019, με Δελτίο Τύπου, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι στο ΦΕΚ 814 Γ’, δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμόν 65185/Ε1/23-4-2019 (ΑΔΑ: ΩΘ004653ΠΣ-0ΨΘ) απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Θ. με την οποία διορίζονται, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 73 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α’), σε θέσεις μονίμων 57 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 361 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η Δικαιοσύνη λέει «ΝΑΙ» στους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, έτσι, καταστρατηγήθηκε η σειρά στον πίνακα επιτυχόντων.
Δυστυχώς όμως, πολλοί συνάδελφοι είτε δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την απόφαση του ΣτΕ 527/2015 είτε κάποιοι, ενώ είχαν την πληροφόρηση κρίθηκαν εκπρόθεσμοι είτε δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν σε δικηγόρο, είτε απλά περίμεναν (μάταια όπως αποδείχθηκε) την σειρά διορισμού τους αξιοκρατικά από το Υπουργείο.
Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν πολλοί εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ εκτός της διεκδίκησης μόνιμου διορισμού αν και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (μόρια αλλά και υψηλότερη σειρά από τους δικαιωθέντες συναδέλφους τους, στον πίνακα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008. Για παράδειγμα δικαιώθηκε και διορίστηκε συνάδελφος εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ02 – Φιλολόγων με σειρά 3268 στον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και ταυτόχρονα παραλείπεται συνάδελφος με σειρά 493).
Η νέα Κυβέρνηση είναι γνωστό από τις δηλώσεις της ότι έχει ταχθεί υπέρ της αριστείας. Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, όσοι δηλαδή έχουν λάβει τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση στον γραπτό διαγωνισμό, έχουν αξιολογηθεί και με βάση τον διαγωνισμό, είναι μεταξύ των καλύτερων του κλάδου τους.
Λόγω της αδιοριστίας των τελευταίων χρόνων και τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στην εκπαίδευση και ο διορισμός όσων βρίσκονται πάνω από τον τελευταίο διορισθέντα είναι έτσι και αλλιώς ένα μικρό ποσοστό των αναγκών την εκπαίδευσης.
Θεωρούμε επομένως ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα του Υπουργείου να καλύψει αυτές τις ανάγκες με τους πλέον κατάλληλους, που δεν είναι άλλοι από τους ήδη αξιολογημένους επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Η Υπουργός Παιδείας, σε συνεντεύξεις της αναγνωρίζει τις εξαιρετικά μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις ειδικότητες στην Α/θμια & Β/θμια εκπαίδευση στη Γενική αλλά & στην Ειδική Αγωγή.
Ωστόσο τα λειτουργικά κενά και η καταγραφή τους για τις πραγματικές ανάγκες είναι ήδη γνωστά, γιατί με βάση αυτά κάθε χρόνο δουλεύουν χιλιάδες αναπληρωτές. Αν δεν υπήρχαν λειτουργικά κενά, σαφώς δε θα γίνονταν και προσλήψεις αναπληρωτών.
Επίσης, ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως Υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει, στηρίζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματός της, ότι προασπίζεται την αξία της αριστείας. Η Νέα Δημοκρατία τώρα αλλά και στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του ΑΣΕΠ ως φορέα που επιτελεί με διαφάνεια και αξιοκρατία τις προσλήψεις σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα.
Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ το 2008 πραγματοποιήθηκε κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η διενέργεια του διαγωνισμού το 2008 αποδεικνύει σαφώς την αποδοχή του αξιοκρατικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ως μόνο κριτήριο για τον διορισμό εκπαιδευτικών.
Τι αναμένουμε:
Αναμένουμε από τη νέα Κυβέρνηση και την κα. Υπουργό ιδιαίτερα, να δείξουν την πολιτική βούληση ώστε να γίνουν πράξη όσα προεξήγγειλαν.
Καλούμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να κατανοήσει την αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που διαγωνίστηκαν και πέτυχαν και σεβόμενη την Αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας, να προβεί στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας με τον διορισμό και των υπόλοιπων επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 που παραλείφθηκαν σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους, πληρούν τα προσόντα και έχουν έννομο συμφέρον σύμφωνα με την απόφαση 527/2015.
Είναι κατάφωρη αδικία να μη διοριστούν όλοι όσοι είναι πάνω από τον τελευταίο διορισθέντα, ειδικά εφόσον καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Ευελπιστούμε ότι θα είναι μια απάντηση που θα συνάδει με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης.
Για την παραπάνω αδικία εις βάρος μας έχουμε ήδη προσφύγει δικαστικά, όπως είναι αναμενόμενο. Θεωρούμε όμως ότι το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί με εξωδικαστικό τρόπο και με πολιτική βούληση του Υπουργείου Παιδείας καθώς με τα παραπάνω γίνεται φανερή η αδικία μεταξύ συναδέλφων.
Με εκτίμηση,
Το Συντονιστικό της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008 με παράλειψη διορισμού