Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται ως μέτρο προφύλαξης για τον κορονοϊό, καλύπτουν ερμητικά το στόμα, κάνοντας την επικοινωνία από δύσκολη έως αδύνατη για τους ανθρώπους που βασίζονται στα χείλη και τις εκφράσεις του προσώπου του συνομιλητή τους για την κατανόηση της ομιλίας τους.
Συνειδητοποιώντας το πρόβλημα, μια 21χρονη φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο της απομόνωσης στο σπίτι για να δημιουργήσει ειδικές μάσκες για κωφούς και βαρήκοους.
«Ένιωσα πως ήταν σημαντικό, στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής να μπορούν να επικοινωνήσουν» εξηγεί η Άσλεϊ Λόρενς, η οποία δημιούρησε μάσκα με ένα διαφανές «παράθυρο» στο κέντρο της ώστε να είναι ορατά τα χείλη εκείνου που τη φοράει.
«Οι άνθρωποι με ακουστικά προβλήματα που φορούν συσκευές ακοής, βασίζονται πάρα πολύ στις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις των χειλιών. Αν το πρόσωπο δεν φαίνεται επειδή κάποιος φοράει μάσκα, τα μισά από όσα λέει, χάνονται» λέει η Λόρενς, τελειόφοιτη με αντικείμενο σπουδών την εκπαίδευση κωφών και βαρήκοων.
Με τη βοήθεια της έμπειρης στην κοπτοραπτική μαμάς της, η 21χρονη ρίχτηκε στη δουλειά για να κάνει πράξη την ιδέα της.
Τις τελευταίες ημέρες έχει δεκάδες παραγγελίες από τουλάχιστον έξι πολιτείες. Ό,τι κάνει, το κάνει αμισθί καθώς θεωρεί πως αυτή είναι η στιγμή για να αποδείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.
Οι κωφοί και βαρήκοοι που βασίζονται στα χείλη και τις εκφράσεις του προσώπου για να επικοινωνήσουν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, μερικά εκ των οποίων λύνονται με απλούς τρόπους, όπως φαίνεται και από την κίνηση της Άσλεϊ Λόρενς.
Το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Ακουστήριξη“, το οποίο υφίσταται από το 2015, έχει σαν κύριο σκοπό να βοηθήσει τα κωφά και βαρήκοα άτομα που έχουν αναπτύξει προφορικό λόγο και δεν χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δρώμενα.