Σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση
Ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού Ομίλου-Αντιτετράδια της εκπαίδευσης για τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση
Εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ να ανακοινώσει τις προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 που αφορούν τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων. Εφαρμόζει με αυτόν τον τρόπο το νόμο για το προσοντολόγιο που η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε πριν από ένα χρόνο.
Ο νόμος για το προσοντολόγιο οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε ένα αέναο κυνήγι συγκέντρωσης προσόντων ξοδεύοντας πολύ χρόνο και χρήμα. Ακυρώνεται με αυτόν τον τρόπο το πτυχίο ως αποκλειστικό εφόδιο για την εργασία, το οποίο μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο.
Την ίδια στιγμή οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί με χρόνια προϋπηρεσίας που έχουν διδάξει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, γίνονται θύματα της βίαιης ανακατάταξης που θα συμβεί στους πίνακες.
Η πραγματική έκταση του προβλήματος αποδεικνύεται από την προκήρυξη 3ΕΑ για την ειδική αγωγή που προηγήθηκε. Με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στους πίνακες της ειδικής προκαλούνται απότομες αλλαγές στις συνθήκες ζωής των συναδέλφων οι οποίοι βλέπουν το όνομά τους να κατρακυλά εκατοντάδες θέσεις, επειδή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες δεξιότητες-προσόντα.
Την ίδια στιγμή οι υποσχόμενοι 4.500 διορισμοί αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Ο αριθμός αυτός αποτελεί κανονικό εμπαιγμό τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές και τους γονείς, αφού οι ανάγκες στην ειδική αγωγή είναι πολύ μεγαλύτερες, ενώ ο αριθμός των εκπαιδευτικών στην ειδική ξεπερνά τους 16.000.
Η εφαρμογή του νόμου για το προσοντολόγιο στην γενική εκπαίδευση θα φέρει εξίσου μεγάλες ανακατατάξεις με αποτέλεσμα χιλιάδες αναπληρωτές που έχουν προσφέρει στο δημόσιο σχολείο τα τελευταία χρόνια να απειλούνται με το πέταγμα στην ανεργία ή την δραματική ανατροπή στη ζωή τους.
Από αυτή την άποψη ο νόμος για το προσοντολόγιο φέρνει στην πραγματικότητα απολύσεις εκπαιδευτικών την ώρα που εγκλωβίζει τις προσδοκίες χιλιάδων εκπαιδευτικών στην αναμονή. Πολύ περισσότερο οδηγεί στον κατακερματισμό των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Δημιουργεί ρωγμές στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός ενιαίου αγωνιστικού μετώπου που να διεκδικεί σταθερή και μόνιμη εργασία. Η εφαρμογή του υπακούει στις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και εντάσσεται στο γενικότερο κάδρο της κυβερνητικής πολιτικής που έρχεται να αλλάξει συνολικά το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση.
Απέναντι σε κάθε είδους πλαστά διλήμματα που εισάγει δόλια το υπουργείο Παιδείας, το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να απαντήσει αποφασιστικά πως στα σχολεία χωράνε όλοι.
Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να γίνει πράξη το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για μαζικούς μόνιμους διορισμούς ώστε να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στα σχολεία και σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης.
Απέναντι στα “προσόντα” που οδηγούν στην επίπλαστη κατηγοριοποίηση και τον κατακερματισμό των εκπαιδευτικών, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η υπεράσπιση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας ως μοναδικών κριτηρίων που ενοποιούν τους εκπαιδευτικούς και τη συλλογική τους στάση και πάλη για τη διεκδίκηση σταθερής και μόνιμης εργασίας.
Ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο!
Αγώνας διάρκειας για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους!