Συμπερίληψη διορισμού επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008 που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη
Σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα τον διαγωνισμό εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 ο βουλευτής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υποβάλλει στην Υπουργό τα εξής ερωτήματα:
- Για ποιους λόγους δεν προβαίνετε στο διορισμό και όσων δεν προσέφυγαν νομικά, παρά τα κενά στην εκπαίδευση και την μη διεξαγωγή άλλου ΑΣΕΠ από το 2008 και μετά;
- Προτίθεστε να δώσετε τέλος στην 11χρονη ομηρία και να προβείτε στον αναδρομικό μόνιμο διορισμό όλων των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008, που δεν είχαν προσφύγει δικαστικά στο Διοικητικό Εφετείο;
Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης παρακάτω.
Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως
Θέμα: Παράλειψη συμπερίληψης διορισμού επιτυχόντων Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008, που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τον διορισμό των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008.
Κυρία Υπουργέ,
Η κατάφορη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που διαγωνίστηκαν και πέτυχαν στον ΑΣΕΠ 2008, αλλά δεν κινήθηκαν νομικά, δημιουργεί ποικίλες εύλογες αντιδράσεις και ερωτηματικά.
Ενώ, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους στον ΑΣΕΠ, πληρούν τα προσόντα διορισμού, παραλείφθηκαν στους πρόσφατους διορισμούς των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 και διεκδικούν και αυτοί, νομικά πλέον με προσφυγή στο ΣτΕ, να διοριστούν όλοι όσοι είναι πάνω από τον τελευταίο διορισθέντα, καθώς διορίστηκαν εκπαιδευτικοί με πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από άλλους που δεν προσέφυγαν νομικά.
Καταστρατηγήθηκε έτσι ολοφάνερα η σειρά στον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει να κατανοήσει την αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που διαγωνίστηκαν και πέτυχαν και σεβόμενη την αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας, να προβεί στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας με τον διορισμό και των υπόλοιπων επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008, που παραλείφθηκαν ενώ σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους, πληρούν τα προσόντα και έχουν έννομο συμφέρον.
Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί με εξωδικαστικό τρόπο και με πολιτική βούληση, ενώ η προσφυγή θα είναι η ύστατη λύση.
Παραμένουν αδιόριστοι, ενώ:
1. Βάση συνταγματικής απόφασης ο ΑΣΕΠ κρίνεται το αρμόδιο όργανο για τις μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση.
2. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ Ολ.527/2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του Ν. 3848/2010 περί του διορισμού εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αφού αντίκεινται στις κατοχυρωμένες από τα άρθρα 4 παρ. 1 και 103 παρ. 7 του Συντάγματος αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
3. Το ΣτΕ δέχεται την προτεραιότητα του ΑΣΕΠ και του διενεργούμενου από αυτόν γραπτού διαγωνισμού ως μόνου κριτηρίου για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών με μόνη εναλλακτική τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων (πάλι όμως υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ), αποκλείοντας οποιοδήποτε άλλο κριτήριο (όπως για παράδειγμα της προϋπηρεσίας, την οποία ναι μεν δέχεται ως κριτήριο διορισμού, όχι όμως ως μοναδικό κριτήριο μόνιμου διορισμού).
4. Το ΣτΕ γνωμοδότησε ότι θα έπρεπε να διορίζεται το 100% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (και όχι το 60% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από την προϋπηρεσία όπως ίσχυε παλαιότερα), αλλά και παράλληλα ότι κάθε άλλος διορισμός, πλην του ΑΣΕΠ, είναι αναξιοκρατικός και αντισυνταγματικός.
5. Κρίθηκε αντισυνταγματικό το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί χωρίς επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αλλά και διορίστηκαν στη θέση άλλων που είχαν επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (π.χ. μεταξύ 2009-2014 διορίστηκαν (αντισυνταγματικά) με ποσοστό 40% περίπου 617 νηπιαγωγοί – άρα 617 νηπιαγωγοί που προηγούνταν βαθμολογικά, έχασαν την θέση διορισμού.
6. Από το Δεκέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (ΔΕΑ) μια σειρά δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες δικαιώνονται ατομικά εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και νηπιαγωγοί ως επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 και τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα διορισμού.
7. Κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις αυτές στο Υπουργείο προκειμένου να εκτελεστούν τον Ιανουάριο του 2018 και στις δεκάδες συναντήσεις που ακολούθησαν με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου έλαβαν τη διαβεβαίωση λήψης πολιτικής απόφασης και εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.
8. Πρόσφατα εκδόθηκαν και νέες αποφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με τις οποίες καταδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η άμεση τοποθέτησή τους σε κενές θέσεις αποτελεί λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.
9. Σύμφωνα τόσο με την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. 527/2015, τις ατομικές αποφάσεις του ΔΕφΑΘ, όσο και με τις πρόσφατες αποφάσεις αυτού ορίζεται ότι ο διορισμός των εππυχόντων του ΑΣΕΠ του 2008 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και προαπαιτούμενο πριν τη θέσπιση του όποιου νέου συστήματος και υπάρχει ανάγκη ολοκλήρωσης του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, προκειμένου να εξαγγελθεί στη συνέχεια το νέο σύστημα προσλήψεων.
10. Υπάρχουν αυξημένα καταγεγραμμένα λειτουργικά κενά στην εκπαίδευση βάση των οποίων κάθε χρόνο δουλεύουν χιλιάδες αναπληρωτές (υποτυπώδεις διορισμοί των τελευταίων χρόνων και συνεχείς συνταξιοδοτήσεις σε όλες τις ειδικότητες σε Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, στη Γενική αλλά και στην Ειδική Αγωγή).
11. Ο διορισμός και των υπολοίπων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και βρίσκονται πάνω από τον τελευταίο διορισθέντα, είναι έτσι και αλλιώς ένα μικρό ποσοστό των αναγκών της εκπαίδευσης.
12. Μετά το 2008 δεν έχει διενεργηθεί άλλος διαγωνισμός εκπαιδευτικών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών κάποιοι εκπαιδευτικοί, μεταξύ αυτών και πολλοί με χαμηλότερη βαθμολογία από άλλους που δεν προσέφυγαν, ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας μετά την σχετική απόφαση του ΣτΕ το 2015, με δικόγραφο που συνέταξαν με τη συνδρομή δικηγόρων τον αναδρομικό διορισμό τους.
Η τότε ηγεσία του Υπουργείου δεν απάντησε, προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο και δικαιώθηκαν. Η δικαστική αυτή απόφαση επικυρώθηκε αμέσως μετά από τον Υπουργό Παιδείας και με την τροπολογία του Νόμου 4589/2019 το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον μόνιμο διορισμό μόνο όσων επιτυχόντων είχαν προσφύγει δικαστικά και δικαιώθηκαν.
(Δελτίο Τύπου 23-4-2019 για τη δημοσίευση του ΦΕΚ 814 Γ,65185/Ε1/23-4-2019 απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Θ., με την οποία διορίζονται σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 73 του ν.4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α’), σε θέσεις μονίμων, 57 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 361 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί διορίστηκαν γιατί προέβησαν σε προσφυγή με βάση την προαναφερθείσα απόφαση του ΣτΕ, ενώ οι υπόλοιποι επιτυχόντες που έδειξαν εμπιστοσύνη στη διαδικασία πρόσληψης από το Υπουργείο Παιδείας δεν εκλήθησαν να διοριστούν. Αυτοί δε δεν κινήθηκαν νομικά για διάφορους λόγους:
α) δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την απόφαση του ΣτΕ 527/2015,
β) ενώ είχαν την πληροφόρηση κρίθηκαν εκπρόθεσμοι,
γ) δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν σε δικηγόρο,
δ) περίμεναν (μάταια όπως αποδείχθηκε) τη σειρά διορισμού τους αξιοκρατικά από το Υπουργείο.
Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν πολλοί εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ εκτός της διεκδίκησης μόνιμου διορισμού, αν και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (μόρια αλλά και πολύ υψηλότερη σειρά από τους δικαιωθέντες συναδέλφους τους στον πίνακα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 (π.χ. δικαιώθηκε και διορίστηκε εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ02-Φιλολόγων με σειρά 3268 στον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και ταυτόχρονα παραλείπεται φιλόλογος με σειρά 493!!!).
Η επίδειξη συνέπειας και έμπρακτης τήρησης των διαβεβαιώσεων, αλλά και των αποτελεσμάτων/αποφάσεων των θεσπισμένων αρχών (ΑΣΕΠ, ΣτΕ, Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) εκ μέρους του Υπουργείου, με την άμεση αποκατάσταση όλων των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, θα είναι απόδειξη μιας χώρας δικαίου.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε, κ. Υπουργέ:
- Για ποιους λόγους δεν προβαίνετε στο διορισμό και όσων δεν προσέφυγαν νομικά, παρά τα κενά στην εκπαίδευση και την μη διεξαγωγή άλλου ΑΣΕΠ από το 2008 και μετά;
- Προτίθεστε να δώσετε τέλος στην 11χρονη ομηρία και να προβείτε στον αναδρομικό μόνιμο διορισμό όλων των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008, που δεν είχαν προσφύγει δικαστικά στο Διοικητικό Εφετείο;
Ο ερωτών βουλευτής
Κυριάκος Βελόπουλος